lördag 29 januari 2011

Otypisk lökkupol i Tullinge?

Jag har tidigare lagt ut några bilder på de nybyggda bostadshusen på Tullingeberg som av en insändare i lokalpressen upplevt som otypiska för Tullinge http://storstockholm.blogspot.com/2010/10/typiskt-i-tullinge.html . Häromdagen i solskenet på Tullingesön fastnade min blick på den vackra gröna lökkupol som utsikten bjuder på. En liten slagning i två nätkällor ger följande resultat vad gäller historia, spridning och typiskhet för lökkupoler. Läs & begrunda nedan.














Lökkupol, lökformad tornövertäckning; vanligen en plåt- eller spånklädd träkonstruktion. Lökkupolen, som inte är en egentlig kupol, har sitt ursprung i indisk-islamisk arkitektur och har därifrån upptagits i rysk och sydslavisk arkitektur. Den förekommer även i centraleuropeisk barockarkitektur (källa NE)

Lökkupol, lökformigt takparti, vanligen en plåt- eller spånklädd träkonstruktion. Lökkupoler är vanligt på kyrkor och basilikor i ortodoxa länder och det förekommer även på vissa barockkyrkor i exempelvis Österrike. Ett exempel är Vasilijkatedralen i Moskva. I Finland kan man se bland annat den ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen nära hamnen i Helsingfors som har lökkupol i rysk stil. Av Sveriges kyrkor har bl.a. Leksands kyrka en lökkupol. Lökkupoler är även vanligt på jämtska klockstaplar. Frösö kyrka, Håsjö gamla kyrka, Åre gamla kyrka och Ovikens gamla kyrka är några jämtska kyrkor med klockstaplar med lökkupoler. Även Östersunds rådhus och Jamtli har lökkupol för att associera till dessa. (källa Wikipedia)

onsdag 26 januari 2011

3 bilder från Djurgården

Kaknästornet, Sjöhistoriska muséet och Nordiska muséet vid halvfemtiden den 24 januari 2011. Den höga svansföringen vid Etnografiska muséet visades upp en timme tidigare.












Några huskroppar i City

Sergelskraporna, Filmstaden och Konserthuset vid Hötorget. Paulus Bergströms gamla hus. Norra Latin och Folkets hus som nu båda går under beteckningen City Conference Center Stockholm. Under Norra Latin dundrade det denna dag av sprägningarna för Citybanan. Oscarsteatern och Casino Cosmopol på Kungsgatan. Och slutligen Konserthuset. Alla fotograferade mitt på dagen den 19 januari 2011.





























tisdag 25 januari 2011

Scandic Continental mitt emot Centralen

Den 19 och den 24 januari 2011. Hela området under ombyggnad.






söndag 9 januari 2011

Flemingsberg i plusgrader!

Kort besök i Fleminsberg Huddinge, den 9 januari 2011, första dagen på mycket länge med plusgarder !