lördag 29 januari 2011

Otypisk lökkupol i Tullinge?

Jag har tidigare lagt ut några bilder på de nybyggda bostadshusen på Tullingeberg som av en insändare i lokalpressen upplevt som otypiska för Tullinge http://storstockholm.blogspot.com/2010/10/typiskt-i-tullinge.html . Häromdagen i solskenet på Tullingesön fastnade min blick på den vackra gröna lökkupol som utsikten bjuder på. En liten slagning i två nätkällor ger följande resultat vad gäller historia, spridning och typiskhet för lökkupoler. Läs & begrunda nedan.














Lökkupol, lökformad tornövertäckning; vanligen en plåt- eller spånklädd träkonstruktion. Lökkupolen, som inte är en egentlig kupol, har sitt ursprung i indisk-islamisk arkitektur och har därifrån upptagits i rysk och sydslavisk arkitektur. Den förekommer även i centraleuropeisk barockarkitektur (källa NE)

Lökkupol, lökformigt takparti, vanligen en plåt- eller spånklädd träkonstruktion. Lökkupoler är vanligt på kyrkor och basilikor i ortodoxa länder och det förekommer även på vissa barockkyrkor i exempelvis Österrike. Ett exempel är Vasilijkatedralen i Moskva. I Finland kan man se bland annat den ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen nära hamnen i Helsingfors som har lökkupol i rysk stil. Av Sveriges kyrkor har bl.a. Leksands kyrka en lökkupol. Lökkupoler är även vanligt på jämtska klockstaplar. Frösö kyrka, Håsjö gamla kyrka, Åre gamla kyrka och Ovikens gamla kyrka är några jämtska kyrkor med klockstaplar med lökkupoler. Även Östersunds rådhus och Jamtli har lökkupol för att associera till dessa. (källa Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar